De laatste rustplek uitzoeken

Bij het uitzoeken van de laatste rustplaats komt meer kijken dan het uitkiezen van een graf. Het is belangrijk dat u bij uw keuze let op de aanwezige opties en rekening houdt met de richtlijnen van de begraafplaats. Sommige begraafplaatsen zijn bijvoorbeeld alleen bestemd voor inwoners van de betreffende gemeente. Er zijn algemene en kerkelijke begraafplaatsen. Soms heeft een algemene begraafplaats ook een apart gedeelte voor moslims en christenen, of een apart kindergedeelte.

De keuze van het graf en herdenkingsmonument

Er zijn verschillende soorten graven: het enkele en dubbele graf, het keldergraf en het kindergraf. In een dubbel graf kunnen 2 personen worden begraven, naast elkaar of boven elkaar. Dit kan per begraafplaats verschillen. Een keldergraf is overigens niet op alle begraafplaatsen mogelijk.

De afmeting en soort grafbedekking, verschilt ook per begraafplaats. Soms moet u al voor de begrafenis aangeven of er een enkel kopstuk, een graf met banden of een liggende zerk wordt geplaatst. Sommige begraafplaatsen hanteren bepaalde richtlijnen voor grafmonumenten. Grafmonumenten zijn er in steen, metaal, glas of hout. In de meeste gevallen vraagt de uitvaartverzorger het graf aan bij de gemeente of de begraafplaats. Maar zelf een graf regelen mag natuurlijk ook.

Meer informatie over dit onderwerp?

Wilt u meer informatie over onze rol als uitvaartbegeleider of advies over een begrafenis of crematie? 
Neem dan contact met ons op.

Als een bloem, zo is het leven,
't Begin is teer en klein.
De een die bloeit uitbundig,
de ander geurt heel fijn.
Sommige bloemen blijven lang,
weer andere blijven even.
Vraag niet bij welke bloem jij hoort.
Dat is 't geheim van 't leven.